WZA opent stollingspoli voor trombosepatiënten

Patiënten die vragen hebben over het gebruik van nieuwe middelen tegen trombose kunnen binnenkort terecht op een stollingspoli van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Op de poli worden ook controles gehouden bij patiënten die de nieuwe soort bloedverdunners al gebruiken.

Bloedverdunners behoren tot een van de meestgebruikte medicijnen. Volgens internist Janneke Swart en casemanager Inge Paas moet een deel van de patiënten de middelen hun leven lang slikken, bijvoorbeeld patiënten met bepaalde hartaandoeningen zoals ritmestoornissen. Een andere groep die hun hele leven bloedverdunners moet slikken, bestaat uit mensen die een terugkerende trombose of een longembolie hebben gehad. De stollingspoli in het WZA is voor deze laatste groep trombosepatiënten bedoeld.

B88838271Z.1_20171113224910_000+GFHNP6E1.1-0

Makkelijker in gebruik

Swart en Paas vertellen dat het WZA al sinds 2009 meewerkt aan onderzoek naar nieuwe soorten bloedverdunners die door de farmaceutische industrie worden ontwikkeld. Het ziekenhuis heeft vrij recent ook meegewerkt aan een studie. Het medicijn dat toen is onderzocht, kan bij een flink aantal patiënten worden gebruikt. ,,Het grote voordeel van de nieuwe bloedverdunners is dat ze net zo goed werken, maar veel makkelijker zijn in gebruik” zegt internist Swart. ,,Patiënten hoeven niet meer wekelijks naar de trombosedienst om te laten controleren of hun bloed niet te dun of te dik is.”

De nieuwe middelen worden volgens Swart beter in het bloed opgenomen. ,,Er zijn minder schommelingen in de dikte van het bloed en er zijn ook minder vaak terugkerende tromboses of bloedingen. Het is dus een veiliger medicijn en makkelijker voor de patiënt.” Daarom gaan steeds meer patiënten over van de traditionele bloedverdunners naar de nieuwe medicatie. ,,Mensen met een slechte nierfunctie komen niet in aanmerking.”

Internist Swart zegt dat het enige nadeel van het nieuwe medicijn is dat er geen middel is die de werking kan opheffen als iemand acuut geopereerd moet worden. ,,Dan kunnen er nabloedingen ontstaan. Maar dat komt eigenlijk heel erg weinig voor.” Het WZA registreert alle complicaties en bijwerkingen van het medicijn. ,,We zijn dat verplicht. De inspectie controleert in alle ziekenhuizen of die registratie op de juiste manier gebeurt.”

Uitleg

Het WZA begint eind deze maand met de stollingspoli. Patiënten krijgen uitleg over de werking van het nieuwe medicijn. ,,Mensen die het al gebruiken, wordt gevraagd of ze bijwerkingen ondervinden zoals bloedneuzen”, vertelt casemanager Inge Paas. ,,We kijken verder of er eventueel een ongewenste wisselwerking is met andere medicatie. In het gesprek komt ook therapietrouw aan de orde: of de medicijnen op de voorgeschreven manier worden gebruikt.” Paas zegt dat een patiënt die het nieuwe medicijn gebruikt in principe een keer per jaar naar de stollingspoli moet komen. ,,Het bloed wordt dan ook onderzocht en de uitslagen besproken.”

Patiënten die de stollingspoli bezoeken worden gezien door een vasculair verpleegkundige en de internist. ,,De mensen zijn gewend geregeld gecontroleerd te worden door de trombosedienst. Dat valt weg voor mensen die het nieuwe middel slikken. Voor deze patiënten, maar ook voor artsen, zijn wij het aanspreekpunt. Zij kunnen bij ons terecht als er vragen zijn, bijvoorbeeld over het gebruik van bloedverdunners bij een operatie. Mensen die zich afvragen of zin aanmerking komen voor het nieuwe medicijn, kunnen contact opnemen met hun huisarts. Deze kan de patiënt verwijzen naar de stollingspoli van de afdeling interne geneeskunde van het WZA.”

Bron DVHN 14-11-2017