Op de “intensive care”(soms ook afgekort tot “IC”) behandelen we patiënten met levensbedreigende aandoeningen. Bij deze kritiek zieke patiënten zijn de zogenoemde vitale functies, die lichaamsfuncties dus die nodig zijn om in leven te blijven, bedreigd. In het algemeen zijn dat functies als de werking van het hart en de bloedsomloop en de long maar soms ook die van nier en andere organen.

Intensive-care WZA

Op een intensive-care afdeling is speciale bewakings- en behandelapparatuur aanwezig.
Met behulp van deze behandelapparatuur kunnen de functies van organen en orgaansystemen worden ondersteund of vervangen. De functie van de longen kan worden ondersteund met behulp van een beademingsapparaat. De functie van het hart en circulatie kan worden verbeterd met specifieke geneesmiddelen (vaso-actieve medicatie). Bij nierfalen kunnen wij gebruik maken van nierfunctievervangende therapie. Hiervoor is speciale apparatuur noodzakelijk.

Het goed inzetten van deze middelen is vaak levensreddend maar vereist ook grote kennis en betrokkenheid van de leden van het behandelteam. In het WZA werken twee Intensivisten (medisch-specialisten speciaal opgeleid voor de intensive care).

Patiënten

Voorbeelden van patiëntencategorieën die op een intensive-care afdeling worden behandeld zijn patiënten na grote operaties (onder andere slagader of grote darmoperaties), patiënten na ernstige ongevallen, patiënten met een ernstige longontsteking of bloedvergiftiging (sepsis), patiënten met een tijdelijke ernstige vermindering van de functie van het hart en patiënten die getroffen zijn door een ernstige neurologische ziekte of na een reanimatie.