Loopt u een verhoogd risico om een hart- of vaatziekte te krijgen?
Op de vasculaire preventiepoli kunt u terecht voor onderzoek en begeleiding! 

Heeft u naaste familieleden met hartklachten of vaataandoeningen? Of bent u in het verleden zelf al eens behandeld vanwege een hart- of vaatprobleem? Rookt u? Heeft u last van een hoge bloeddruk? Eet u regelmatig vette of zoute gerechten en beweegt u weinig? Lijdt u aan overgewicht? Heeft u problemen met uw bloedsuikers?  

Als u een of meer van deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, houdt u er dan rekening mee dat u misschien een verhoogde kans heeft op een hart- of vaatziekte! In dat geval is het raadzaam om u te laten onderzoeken. Op de vasculaire preventiepoli van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen kunt u terecht voor een uitgebreide screening en een behandeladvies op maat. 

Behandeling van hart- en vaatziekten 

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, zoals roken, een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, erfelijke belasting en suikerziekte. Als bij u sprake is van een of meer van deze risicofactoren, heeft u dus een grotere kans dan gemiddeld om bijvoorbeeld een hartinfarct te krijgen of een vernauwing in de hals- of beenvaten.
Vaak is het echter mogelijk om door een gezonde leefstijl en het gebruik van eventuele medicijnen de schade aan hart en bloedvaten te beperken. Op de vasculaire preventiepoli van het WZA krijgt u daarvoor de gewenste begeleiding. Op deskundige wijze en met behulp van een modern screeningsprogramma kan worden vastgesteld hoeveel risico u loopt op het krijgen van een hart-of vaatziekte en welke behandeling in uw geval de voorkeur heeft.
  
 
Vasculaire preventiepoli

 • Wat is het doel?
  Door middel van voorlichting, begeleiding en eventueel een behandeling met medicijnen probeert men op de vasculaire preventiepoli de risicofactoren van hart- en vaatziekten zoveel mogelijk terug te dringen.
 • Wie werken er?
  Op de vasculaire preventiepoli wordt samengewerkt door een internist en een cardioloog, beide met als speciaal aandachtsgebied de vasculaire geneeskunde, en twee vasculair verpleegkundigen (verpleegkundigen gespecialiseerd in hart- en vaatziekten).
 • Wat voor onderzoek?
  Voorafgaand aan uw bezoek aan de vasculaire preventiepoli, wordt u verzocht om uw bloed en urine te laten onderzoeken. Ook is het nodig dat u een hartfilmpje (ECG) laat maken. Verder krijgt u een vragenlijst om in te vullen.
 • Vasculair verpleegkundige
  Als de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, heeft u een gesprek met de vasculair verpleegkundige. Mede aan de hand van de vragenlijst brengt zij precies in kaart met welke risicofactoren voor hart- en vaatziekten u te maken heeft. Tevens geeft zij u advies over de manier waarop u daar zo goed mogelijk mee om kunt gaan.
 • Behandelplan
  Op basis van al uw gegevens bekijkt de vasculair verpleegkundige samen met de cardioloog of de internist wat voor u de beste behandeling is.
  Afhankelijk van het behandeladvies heeft u na het eerste gesprek nog een of meer vervolggesprekken met de vasculair verpleegkundige.
  Zonodig worden in overleg met u andere hulpverleners ingeschakeld zoals een diëtist (als u uw voedingspatroon wilt aanpassen) of een longverpleegkundige (als u wilt stoppen met roken).

Via huisarts of specialist

Om een afspraak te kunnen maken op de vasculaire preventiepoli, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
  
Meer informatie?
 
Heeft u nog vragen over de vasculaire preventiepoli? Aarzelt u dan niet om contact op te nemen met de vasculair verpleegkundigen. Zij zijn telefonisch bereikbaar op maandagmorgen, woensdag en donderdag vanaf 8.30 uur, op nummer (0592) 325 009.