[vc_row][vc_column width=”1/1″][text_output]De behandeling van diabetes bestaat uit:[/text_output][accordion][accordion_item title=”Dieet”][/accordion_item][accordion_item title=”Tabletten”]Sommige mensen denken dat het wel meevalt om diabetes type 2 te hebben, omdat u ‘slechts’tabletten hoeft te slikken. Dat is niet de realiteit. Een ‘beetje’ diabetes bestaat niet. U moet, net als bij type 1 diabetes, de juiste combinatie zien te vinden van voeding, medicijnen, afvallen en bewegen. Dat is moeilijk, zeker als u al wat ouder bent. Als het u lukt, heeft u er echter veel baat bij. U voelt zich nu én later fitter, actiever en gezonder.

Behandeling
Bij mensen met type 2 maakt de alvleesklier nog wel insuline, maar niet genoeg om de glucose goed te kunnen verwerken. De alvleesklier zorgt meestal nog wel voor de minimale hoeveelheid insuline die het lichaam gedurende de dag nodig heeft. Alleen de extra suiker van het eten kan het lichaam niet opvangen. Een andere reden voor type 2 is dat er door het lichaam nog wel genoeg insuline gemaakt wordt, maar dat die zijn werk niet goed kan doen. De cellen kunnen de insuline vaak niet goed opnemen: ze zijn ongevoelig (=resistent). In beide gevallen blijft er te veel suiker in het bloed. Het doel van de behandeling van diabetes type 2 is een zo normaal mogelijke bloedsuiker (tussen de 4 en 10 mmol/l). De behandeling bestaat uit drie onderdelen: voeding, bewegen en medicijnen.

Voeding
Mensen met diabetes type 2 zijn vaak te zwaar. Overgewicht is er de oorzaak van dat de insuline zijn werk niet goed kan doen. Daardoor wordt uw bloedsuiker te hoog. Afvallen is de eerste stap. Een dieet helpt u hierbij. Regelmatig eten en niet te veel calorieën door te letten op koolhydraten, (verzadigd) vet, eiwit en alcohol. Ook voor mensen zonder overgewicht is evenwichtige voeding belangrijk voor een goede bloedsuiker.

Beweging
Bewegen is gezond. Zeker als u wilt afvallen. Bewegen verlaagt de bloedsuiker en zorgt ervoor dat de insuline beter werkt. Het betekent niet dat u per se intensief moet gaan sporten. Regelmatig een eindje wandelen of fietsen is prima.

Tabletten
Als het niet lukt uw bloedsuiker normaal te houden door voeding en bewegen, wordt de behandeling aangevuld met tabletten. Deze tabletten moet u iedere dag of meerdere keren per dag slikken. Sommige tabletten werken al snel, bij andere duurt het wel drie maanden voor u resultaat ziet. Tabletten verlagen de bloedsuiker, maar er zijn verschillende soorten. Die zorgen ervoor dat: uw lichaam meer insuline maakt, of dat: suiker beter in de cellen wordt opgenomen, of dat: suiker minder snel vanuit het voedsel in uw bloed terechtkomt, of dat: de gevoeligheid voor insuline van de lever, de spieren en het vetweefsel wordt verhoogd en daardoor de insulineresistentie verminderd.

De tabletten verschillen ook in werkingsduur. Sommige werken een paar uur, andere de hele dag. De meeste tabletten kunt u het best op een vast tijdstip innemen, bij voorkeur voor of tijdens de maaltijd. Om hypo’s (te lage bloedsuiker) tussen de maaltijden door te voorkomen, eet u tussendoortjes. Nieuw zijn tabletten die u wat meer vrijheid geven om op andere tijden te eten.

Een combinatie van verschillende tabletten is mogelijk. Soms kunnen tabletten bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, diarree of hypo’s. Neem dan contact op met uw arts. Als het met een maximale dosering tabletten niet lukt uw bloedsuiker te regelen, is insuline spuiten de oplossing. Een combinatie van tabletten en insuline komt ook voor.[/accordion_item][accordion_item title=”Insuline”]Afhankelijk van het type diabetes dat u heeft, begint u met tabletten of het spuiten van insuline. Mensen met diabetes type 1 beginnen direct met spuiten met insuline. Mensen met diabetes type 2 starten vaak eerst met tabletten en krijgen in in een later stadium of helemaal niet te maken met het spuiten van insuline.

Het is een hele opgave, het spuiten van insuline. Veel vragen kunnen bij u opkomen: hoe doe ik dat? Waar moet ik spuiten en vooral ook hoeveel en hoe vaak?  Daarnaast zijn er vele soorten insuline en welke past het beste bij u? In het begin lijkt het allemaal ingewikkeld en eng, maar in de loop van de tijd neemt het een vanzelfsprekende plaats in uw dagelijkse leven in.

Insuline noodzakelijk
Ieder mens heeft insuline nodig om de brandstof (suiker), die in het bloed zit, op te nemen in de lichaamscellen. Bij mensen met diabetes die insuline-afhankelijk zijn, wordt die insuline niet (of nauwelijks) door het eigen lichaam aangemaakt. Daarom moet deze insuline van buitenaf, door uzelf,  worden toegediend. Dat doet men door middel van een injectie of een pompje.

Soorten insuline
Er zijn verschillende soorten insuline: ultra-kortwerkende, kortwerkende, middellange en langwerkende insuline. Ook mengvormen komen voor. Het verschil in de verschillende soorten zit in de snelheid waarmee de insuline in het lichaam aan het werk gaat en hoe lang de insuline blijft werken. Bijvoorbeeld: tussen de maaltijden door en ´s nachts heeft u (middel)-langwerkende insuline nodig, de zogenaamde basaal-insuline. Als u eet, heeft u extra insuline nodig om de glucosepiek op te vangen.

Insuline spuiten
Insuline spuiten doet u met een insulinepen. Deze pen heeft een hele dunne naald met een ampul insuline. U brengt de naald net onder de huid in. Dat kan op verschillende manieren. Uw behandelaar vertelt hier meer over.
Waar u spuit hangt af van de soort insuline. (Ultra)kortwerkende insuline kunt u het beste in uw buik spuiten. Langerwerkende insuline spuit u in uw been of bil. Kies steeds een andere plek om te spuiten. Zo voorkomt u littekenweefsel, waardoor de insuline onregelmatig wordt opgenomen. Hoe vaak u spuit hangt af van uw behandeling.

Goede behandeling
Om een goede behandeling te bepalen, zult u zich moeten laten “instellen”. Dit doet u samen met uw arts/diabetesverpleegkundige. U krijgt een behandelschema dat bij uw leven past. De behandeling is dus persoonlijk. Iedereen heeft zijn eigen behandelschema. Naarmate de tijd vordert, zult u zien dat u met uw behandeling steeds meer leert inspelen op wat u doet en onderneemt.[/accordion_item][/accordion][/vc_column][/vc_row]