Diabetes

De meest voorkomende en bekende vormen van diabetes mellitus zijn: diabetes type 1 (vroeger ook wel kinderdiabetes genoemd) en type 2 (vroeger ook ouderdomssuiker/ ouderdomsdiabetes genoemd). Wat is het verschil tussen deze vormen?

Type 1
Diabetes type 1 kan voorkomen op alle leeftijden, maar ontstaat meestal op jonge leeftijd. Dit is een auto-immuun ziekte, waarbij de insuline producerende cellen door het eigen lichaam worden vernietigd. Hierdoor maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan, met als gevolg dat suiker werkeloos in het lichaam blijft rondzweven. De bloedsuikerwaarde wordt hierdoor veel te hoog. Hierdoor ontwikkel je klachten, zoals vaak moeten plassen, dorst, vermoeidheid en gewichtverlies.

Type 2
Bij diabetes type 2 zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insulineof er wordt (ook) te weinig insuline aangemaakt. Hierdoor blijft er ook teveel suiker in het bloed rondzweven en ontvangen de lichaamscellen te weinig brandstof. De klachten zijn hetzelfde als bij type 1.

Diabetes type 2 komt ook voor op alle leeftijden, maar vooral bij ouderen en bij mensen met overgewicht. Aangezien steeds meer kinderen te dik zijn, komt deze vorm van diabetes nu steeds vaker voor op jongere leeftijd. Vroeger kwam diabetes type 2 eigenlijk bijna nooit voor bij jongeren, vandaar de vroegere benaming: ouderdomssuiker.

Zwangerschapsdiabetes
Deze vorm van diabetes komt voor bij zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap treden er wijzigingen op in de stofwisseling van koolhydraten. Er gaat bovendien meer suiker naar de foetus, terwijl de moeder meer vet gaat gebruiken als energiebron. Daardoor zijn de bloedsuikerwaarden ´s morgens lager dan normaal. Bij vrouwen die zwangerschapsdiabetes ontwikkelen, geven deze veranderingen juist aanleiding tot hogere bloedsuikerwaarden. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben vervolgens een grotere kans dan normaal op de ontwikkeling van diabetes type 2.