Het specialisme maag- darm- leverziekten

De maag- darm- leverarts (ofwel gastro-enteroloog) onderzoekt en behandelt ziekten van de spijsverteringsorganen. Hieronder vallen slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, alvleesklier, lever, galwegen en het gebied rond de anus. Het werkterrein van de maag- darm- leverarts loopt uiteen van klachten zoals diarree en verstopping tot aandoeningen als hepatitis en de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Bij onderzoek en behandeling maakt de maag- darm- leverarts veelvuldig gebruik van de zgn. endoscopie. Dat is een verzamelnaam voor technieken waarmee de arts via een slang kan kijken in het maagdarmkanaal en kleine behandelingen kan uitvoeren. Als een patiënt geopereerd moet worden, wordt deze doorverwezen naar de chirurg.  

Polikliniek
De polikliniek maag- darm- leverziekten is telefonisch bereikbaar op nummer (0592) 325 155 op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.

Algemene informatie over een bezoek aan de polikliniek vindt u in het menuPolikliniekbezoek.   


ScopiecentrumBij Interne van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.
Patiënten die voor een maag- of darmonderzoek komen, kunnen terecht op het scopiecentrum. Hier wordt endoscopisch onderzoek verricht en er staan bedden voor patiënten die na afloop van het onderzoek nog even moeten blijven voordat ze weer naar huis kunnen.

Opname
Patiënten die vanwege een maag- darm- of leveraandoening een nacht of langer in het ziekenhuis moeten blijven, worden opgenomen op afdeling A1.
Afdeling A1 is telefonisch bereikbaar op nummer (0592) 325 510.

Algemene informatie over een opname vindt u in het menu Opname.   

Ziekte, onderzoek en behandeling
Uitgebreide informatie over maag- darm- en leverziekten en de bijbehorende onderzoeken en behandelingen vindt u op de website van de Maag Lever Darm Stichting www.mlds.nl Ook kunt u voor informatie terecht op de website van het Nederlands Genootschap van Maag- Darm- Leverartsen www.mdl.nl

Er bestaan WZA-brochures over maag- en darmonderzoek met specifieke informatie over de gang van zaken in het WZA. Als u geïnteresseerd bent in de inhoud, kunt u Interne geneeskunde/gastro-enterologie aanklikken.